Cogniton: natuurlijke ingrediënten die het geheugen en de concentratie helpen versterken

Ginkgo biloba en geheugen

Ginkgo biloba wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Van Ginkgo biloba wordt gezegd dat het bijdraagt aan het behoud van een goede cognitieve functie en het geheugen in geval van achteruitgang met de leeftijd1.

De extracten van de Ginkgo Biloba bladeren zouden inwerken op de bloedsomloop door de doorbloeding van de kleinste vaten en bloedvaten te verbeteren: men spreekt van een werking op de “microcirculatie”. Zij dragen dus bij tot een normale bloedsomloop, die in verband wordt gebracht met de prestaties en het reactievermogen van de hersenen.

Ginkgo biloba bevordert ook de perifere circulatie, wat bijzonder nuttig is voor de ogen en de oren. Dit draagt bij tot een goed gehoor en gezichtsvermogen.

Daarom vinden we Ginkgo biloba in Cogniton-producten.

Fosfatidylserine

Fosfatidylserine wordt geëxtraheerd uit soja en is reeds goed bekend in Amerika. Bij ouderen wordt een daling van het fosfatidylserinegehalte in de hersenen in verband gebracht met een verslechtering van de cognitieve functie*

Dit element zou doeltreffender zijn in combinatie met Ginkgo Biloba, en deze synergie zou in beide richtingen werken. Cogniton focus gebruikt een optimale dosis van beide elementen om een hogere absorptie te garanderen.

*Schreiber et al. (2000) An open trial of plant-source derived phosphatydilserine for treatment of age-related cognitive decline. Isr J Psychiatry Relat Sci. 37:302-7.

Guarana en zijn stimulerende werking

Guarana (Paullinia cupana) is een liaan van de Sapindaceae-familie die oorspronkelijk uit het Braziliaanse Amazonegebied komt en rode bessen voortbrengt die zijn zaden bevatten.

Het zaad bevat een hoge concentratie cafeïne, waardoor het de hoogst bekende cafeïnehoudende plant ter wereld is. Het zaad wordt gepeld en tot poeder vermalen en vanwege zijn stimulerende eigenschappen geconsumeerd, hetzij rechtstreeks, hetzij verdund in water of vruchtensap. Deze plant is dan ook zeer populair vanwege zijn stimulerende werking.6

Cogniton Plus Energy bevat guarana in zijn samenstelling en is daarom de ideale bondgenoot tijdens examens.

Zink en cognitieve functie

Zink is een sporenelement. Oesters zijn het rijkste voedingsmiddel dat het meeste zink bevat, maar de meeste vleessoorten en noten bevatten goede hoeveelheden. Peulvruchten en volle granen leveren ook aanzienlijke hoeveelheden zink. Het lichaam heeft heel weinig zink nodig, maar het is essentieel. In onze moderne samenleving schijnt een licht tekort veel voor te komen.

Cogniton Focus LA en Cogniton Plus Energy bevatten beide zinkbisglycinaat. Zinkbisglycinaat wordt 43,4% beter geabsorbeerd dan andere veelgebruikte vormen van zink, zoals zinkgluconaat*.

*Gandia et al, [2007]

Vitaminen B5 & B12 en hun eigenschappen

Vitamine B12, of cobalamine, is een van de essentiële vitaminen. Het draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de normale psychologische functie. Methylcobalamine is een van de actieve vormen van vitamine B12.

Vitamine B5, overeenkomend met pantotheenzuur, is een in water oplosbare vitamine. Het zit in champignons, lamslever en zonnebloempitten.

Samen dragen vitamine B5 & B12 bij tot een normaal energiemetabolisme en verminderen ze de vermoeidheid.4

Cogniton Focus LA bevat vitamine B12.
Cogniton Plus Energy bevat een combinatie van vitamine B5 en B12.

Selenium en oxidatieve stress

Selenium is een essentieel mineraal en antioxidant. Het wordt aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen zoals vis, zeevruchten, vlees, maar bijvoorbeeld ook in oliehoudende zaden. Selenium is een belangrijk element voor onze stofwisseling omdat het helpt cellen te beschermen tegen oxidatieve stress5. Oxidatieve stress is een aanval op cellen door vrije radicalen.

Cogniton focus bevat selenium.

Vitamine D en geheugen

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Het komt voor in voedsel en wordt in het menselijk lichaam aangemaakt door UVB-straling van de zon.

Uit onderzoek is gebleken dat de cognitieve achteruitgang groter is bij sommige mensen met een laag vitamine D-gehalte*, dus vitamine D kan een positief effect hebben op de hersenen, met name op het geheugen*.

Cogniton focus bevat vitamine D.

* Slinen et al (2012) Association Between Serum 25(OH) Vitamin D and the Risk of Cognitive Decline in Older Women. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012 October;67(10):1092–1098