Het geheugen: een cruciaal element van ons bestaan

Geheugen en hersenen

Het geheugen speelt een essentiële rol in ons bestaan: getuige van het verleden van ons leven, het stelt ons in het bijzonder in staat onze persoonlijkheid te smeden. Maar niet alleen. Het is ook dankzij ons geheugen dat we kennis verwerven, informatie integreren en analyseren.  Het voedt onze reflectie en het helpt ons onze perceptie van de wereld op te bouwen.

Het uitgangspunt van ons geheugen is geworteld in de hippocampus die het memorisatieproces regelt. De hersenen zijn een vitaal orgaan dat met name zorgt voor de overdracht van zenuwimpulsen naar het ruggenmerg, het zorgt ook voor ons evenwicht, de coördinatie van onze bewegingen, maar het is ook de basis van onze emoties, onze impulsen, onze gedachten.

icone cerveau comment fonctionne la memoire

Korte- en langetermijngeheugen

  • We gebruiken ons kortetermijngeheugen, ook wel ‘werkgeheugen’ genoemd, om informatie enkele seconden of zelfs enkele minuten vast te houden nadat het onze hersenen is binnengekomen. Het is bijvoorbeeld dit type geheugen dat meespeelt wanneer we een telefoonnummer moeten onthouden dat we moeten intoetsen.

  • Het langetermijngeheugen stelt ons in staat om informatie over een veel langere periode te bewaren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer we iets uit het hoofd willen leren.
Zowel het langetermijn- als het kortetermijngeheugen spelen een fundamentele rol in het memorisatieproces .

Een natuurlijk middel tegen geheugenverlies (1)
Ontdek Cogniton focus!

Met de leeftijd kan iedereen geheugenverlies op korte of lange termijn ervaren. We hebben het hier over “« age associated memory impairment “, namelijk leeftijdsgerelateerde geheugenproblemen.

Maar het kan gebeuren dat deze vergissingen veel vaker voorkomen. Dit wordt een milde cognitieve stoornis genoemd.

Cogniton focus is een effectieve natuurlijke remedie. Dankzij het effect op de bloedsomloop (Ginkgo Biloba-effect)(1) zorgt Cogniton focus ervoor dat u meer zuurstof en minder afvalstoffen in de hersenen heeft. Hierdoor kunnen onze neuronen (zenuwcellen) beter functioneren. Vanaf een bepaalde leeftijd (dit kan al vanaf 30 jaar beginnen) neemt de bloedsomloop af. Er is meer schade, er is minder zuurstof en er vindt een vicieuze cirkel plaats, omdat de vrije radicalen die uit de zuurstof zijn vrijgekomen na beschadiging van de cellen op hun beurt nog meer schade zullen creëren aan de naburige zenuwcellen die we nodig hebben om bepaalde dingen te onthouden en te leren.

Er is de universele test die door artsen wordt gebruikt, de mini-mental state examination of MMSE om je geheugen te testen. Doe de test hier.

Denkt u dat u geheugen-of concentratieproblemen heeft, en wilt u uw geheugen trainen en uw concentratie verbeteren?

Speel dan snel het geheugenspel. 

Vind de paren
0 beweging(en)