Het geheugen: een cruciaal element van ons bestaan

Geheugen en hersenen

Het geheugen speelt een essentiële rol in ons bestaan: getuige van het verleden van ons leven, het stelt ons in het bijzonder in staat onze persoonlijkheid te smeden. Maar niet alleen. Het is ook dankzij ons geheugen dat we kennis verwerven, informatie integreren en analyseren.  Het voedt onze reflectie en het helpt ons onze perceptie van de wereld op te bouwen.

Het uitgangspunt van ons geheugen is geworteld in de hippocampus die het memorisatieproces regelt. De hersenen zijn een vitaal orgaan dat met name zorgt voor de overdracht van zenuwimpulsen naar het ruggenmerg, het zorgt ook voor ons evenwicht, de coördinatie van onze bewegingen, maar het is ook de basis van onze emoties, onze impulsen, onze gedachten.

Korte- en langetermijngeheugen

  • We gebruiken ons kortetermijngeheugen, ook wel ‘werkgeheugen’ genoemd, om informatie enkele seconden of zelfs enkele minuten vast te houden nadat het onze hersenen is binnengekomen. Het is bijvoorbeeld dit type geheugen dat meespeelt wanneer we een telefoonnummer moeten onthouden dat we moeten intoetsen.

  • Het langetermijngeheugen stelt ons in staat om informatie over een veel langere periode te bewaren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer we iets uit het hoofd willen leren.

Zowel het langetermijn- als het kortetermijngeheugen spelen een fundamentele rol in het memorisatieproces.

Een natuurlijk supplement voor het geheugen1. Ontdek Cogniton !

Met het ouder worden kan iedereen op korte of lange termijn last krijgen van vergeetachtigheid.

Cogniton is een doeltreffend natuurlijk supplement. Dankzij zijn effect op de bloedsomloop1 laat Ginkgo biloba meer zuurstof en minder afvalstoffen naar de hersenen stromen.

Ginkgo biloba bevat ook natuurlijke antioxidanten. Antioxidanten helpen bij de bescherming tegen vrije radicalen en beschermen cellen en weefsels tegen oxidatie.

Er is de universele test die door artsen wordt gebruikt, de mini-mental state examination (MMSE) om je geheugen te testen.

Er zijn ook veel spelletjes om je geheugen en concentratie te trainen!

Denkt u dat u geheugen-of concentratieproblemen heeft?

Speel dan snel het geheugenspel.

Vind de paren

0 beweging(en)