Vitamine D3: eigenschappen en voordelen

Vitamine D3, een essentieel onderdeel van Cogniton® focus, is een bekende vitamine die door ons lichaam kan worden opgenomen uit het voedsel of worden aangemaakt na contact met de zonnestralen (UV). Vele mensen hebben een tekort aan vitamine D3, wat nochtans veel voordelen zou voor botten, spieren en het immuunsysteem, maar ook voor het moreel en het geheugen hebben.

DE EIGENSCHAPPEN VAN VITAMINE D3

Twee vormen van vitamine D zijn belangrijk voor de mens: vitamine D2 en vitamine D3, de laatste wordt soms “zonnevitamine” genoemd. Vitamine D3 wordt ofwel opgenomen uit de voeding of kan door het lichaam aangemaakt worden wanneer de huid wordt blootgesteld aan UV stralen van zonlicht. Eenmaal in het lichaam wordt vitamine D3 (zoals D2) omgezet in de actieve vorm van vitamine D.

Vitamine D wordt geacht een rol te spelen bij vele aspecten van gezond blijven:

  • Versterking van het immuunsysteem
  • Verbeterde spierkracht
  • Ontstekingsremmend effect
  • Helpt bij de vorming, groei en reparatie van botten

VITAMINE D3: EFFECT OP GEHEUGEN

Het lichaam heeft vitamine D nodig om botten, tanden, spieren en het immuunsysteem te versterken. Onderzoekt* toont ook aan dat Vitamine D een positieve werking heeft op de hersenen en meer in bepaald op de werking van het geheugen. Vitamine D-tekort zou een snellere cognitieve achteruitgang kunnen veroorzaken.

VITAMINE D3: BRONNEN EN VOORDELEN

De belangrijkste bron van vitamine D is daarom de synthese die wordt uitgevoerd onder invloed van zonlicht. De andere belangrijkste inname van vitamine D is afkomstig van voedingsmiddelen (zuivelproducten, vruchtensappen, granen, enz.). Ook bepaalde vette vis (met name zalm en makreel) zorgt voor een belangrijke bijdrage.

Ondanks alles heeft de overgrote meerderheid van de Belgische bevolking een vitamine D3-tekort. De behoefte aan vitamine D voor het goed functioneren van onze hersenen is vrij duidelijk omdat het zowel op de neuronen zou werken als op de gliacellen die de hersencellen voeden en isoleren. Mensen die een vitamine D-tekort hebben, zouden supplementen moeten nemen.

VITAMINE D3 IN COGNITON® FOCUS

Eén Cogniton® focus capsule bevat 7,5 µg (microgram of duizendsten van een milligram) vitamine D3, of 150% van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine D in België.

*Slinen et al (2012) Association Between Serum 25(OH) Vitamin D and the Risk of Cognitive Decline in Older Women. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012 October;67(10):1092–1098