Vitamine D3: eigenschappen en voordelen

Vitamine D3, een essentieel onderdeel van Cogniton® focus, is een bekende vitamine die door ons lichaam kan worden opgenomen uit het voedsel of worden aangemaakt na contact met de zonnestralen (UV). Vele mensen hebben een tekort aan vitamine D3, wat nochtans veel voordelen heeft voor botten, spieren en het immuunsysteem, maar ook voor het moreel en het geheugen.

DE EIGENSCHAPPEN VAN VITAMINE D3

Twee vormen van vitamine D zijn belangrijk voor de mens: vitamine D2 (uit planten) en vitamine D3, de laatste wordt soms “zonnevitamine” genoemd. Vitamine D3 wordt ofwel opgenomen uit de voeding of kan door het lichaam aangemaakt worden wanneer de huid wordt blootgesteld aan UV stralen van zonlicht. Eenmaal in het lichaam wordt vitamine D3 (zoals D2) omgezet in de actieve vorm van vitamine D.

Vitamine D is betrokken bij veel essentiële aspecten om gezond te blijven:

  • Versterking van het immuunsysteem
  • Verbeterde spierkracht
  • Ontstekingsremmend effect
  • Helpt bij de vorming, groei en reparatie van botten

VITAMINE D3: EFFECT OP GEHEUGEN

Het lichaam heeft vitamine D nodig om botten, tanden, spieren en het immuunsysteem te versterken. Onderzoekt toont ook aan dat Vitamine D een positieve werking heeft op de hersenen en meer in bepaald op de werking van het geheugen. Vitamine D-tekort kan een snellere cognitieve achteruitgang veroorzaken.

VITAMINE D3: BRONNEN EN VOORDELEN

De belangrijkste bron van vitamine D is daarom de synthese die wordt uitgevoerd onder invloed van zonlicht. De andere belangrijkste inname van vitamine D is afkomstig van verrijkte voedingsmiddelen (zuivelproducten, vruchtensappen, granen, enz.). Ook bepaalde vette vis (met name zalm en makreel) zorgt voor een belangrijke bijdrage.

Ondanks alles heeft de overgrote meerderheid van de Belgische bevolking een vitamine D3-tekort. Het risico op dementie neemt toe bij een ernstig tekort. De behoefte aan vitamine D voor het goed functioneren van onze hersenen is vrij duidelijk omdat het zowel op de neuronen werkt als op de gliacellen die de hersencellen voeden en isoleren. Mensen die een vitamine D-tekort hebben, moeten supplementen nemen.

VITAMINE D3 IN COGNITON® FOCUS

Eén Cogniton® focus capsule bevat 7,5 µg (microgram of duizendsten van een milligram) vitamine D3, of 150% van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine D in België.